понеделник, 24 август 2009 г.

Ensiferum - From afar



Лятото пуска горещата си прегръдка и ледовитите скандинавски ветрове чукат на вратата. Ето че дойде време едни от видните представители на финландската фолк метал сцена да изкарат из ледовете новото си творение,носещо обобщаващото заглавие From Afar.
Мааалко съм пристрастен,но нека се изкажа честно - албума е толкова красив,че ако беше млада девица,щях да я отвлека,изнасиля и щяхме да имаме прекрасни деца. Но живота е такъв и това си е само албум,състоящ се от 9 безкрайно характерни "енсиферумски" песни.
Пренаситени са намелодия,безкрайно верни на северния фолклор, с игриви и разчупени водещи мелодии,не винаги китарни, напаснати върху яка дистортед китара. Ритъм секцията определено заслужава големи похвали, поддържайки темпо,дори по-бързо от предния им Victory songs. При това въобще не могат да се обвинят в еднотипност,тъй като те са стабилната основа,на която стъпва албума с широкото си разнообразие. Китарите са изтъкани от безкомпромисна алкуратност,същевременно запазвайки една топлина и не създават една дигитална безна между изкувстения звук и ушите на слушателя. Китарните линии са предимно буйни,осложнени, лакатушещи и неотменно следващи мелодията като самоцел,окрасявайки с безкрайни шредвания,тапвания,бендвания и какво ли не. Включванията на други "екзотични народни" инструменти тенденциозно се е увеличила. Акустична китара може да бъде чута във всеки трак, дали като фонова украса или като вмъкнато лирично отклонения, което предава на албума един особен дъх на засъхнала смола и свежест на мрачна северна гора. Вокалите са пипнати от където може - дрането на Петри губи монотонността,за която често е обвиняван с бившата си банда Norther, придобива на моменти и по-дълбоки нюанси. Мелодичните хорови напеви са точно на мястото си,та чак им отделят лично пространство в едноминутната Tumman Virran Taa. И не на последно място,с удебелен шрифт може би трябва да отбележа, епичните оркестрални партитури - е,момчета,просто уцелихте! Адски сполучливо.
Албума е едно дълго бродене през заледените земи в далечния север по стъпките на безкомпромисните викинги - By the Dividing Stream e границата, акустичната красавица с кисели метални струни,която ще ви вкара в албума и мигом ще ви плени. Следва From Afar, чиято епичност е просто ненадмината в целия им нов диск с най-ясни оркестрални включвания. Twilight Tavern ще ви накара да закрещите нахъсано името и в припева, а Heathen Throne ще намали ритъма и ще се отдаде на напеви за северната звезда. Elusive Reaches и Stone cold metal хвърлят обратно във безспирна викингска ярост,а изходната The longest journey е безкрайна,необхващаща се с окото пътека,наситена на могъщи рифове и тежка меланхолия,прикрита зад тях. Към края на пътуването...
Стана ми студено. Зимата идва,те я донесоха със себе си.

1 коментар:

Unknown каза...

epic.
Само това мога да кажа.