сряда, 7 май 2008 г.

Ensiferum



Нямам намерение да ви преразказвам биографията на всяка група,освен ако наистина не си заслужава да се спомене някой факт,за това си има last.fm или wiki. Това на което искам да обърна внимание е музиката. А случея има какво да се каже.
Ensiferum са една сносна финландска метал банда,която се специализира в направлението на мелодичния дет метал,но с много сериозни фолклорни забежки и викингски мотиви.Хайде сега моля ви се,хейтърите да се озъбтите и да не отхвърляте групата само защото в стила им присъстват характрерни народни мелодии за северните народи и войнствени текстове. Комбинацията е крайно интересна и динамична,музиката е много зареждаща,и както една приятелка веднъж каза "кара те да станеш от стола, да грабнеш секира в ръка и да буйстваш". Мелодията е много игрива,не като някои други подобни,където се влаче,та ще заспи.
Както и преди съм споменавал,първото нещо което ме грабва,когато слушам някаква музика е вокала. В по-ранните им албуми,предният им фронтмен добре спазваше динамиката и предлагаше умерено дране,но нищо особенно.В последното им студийно творение,силно си проличава разликата в пеенето,тъй като ролята на гореспоменатия е зает от нов,който освен че се дере по-чисто,умее и да пее хубаво,затова мелодичните моменти значително се увеличават.
Китарите са много стабилни,рифовете варират от плавни и приливащи, като вълните на някое северно море, до остри и разсичащи,като покритата с кръв назъбена от битки завоевателска брадва. Отсвирванията са прекрасни,а вмъкнатите акустични моменти в някои песни ги правят направо вълшебни. Дочува се и в фона понякога друг инструмент,които някой лесно биха объркали с китара,но по-скоро е подобен на лира или мандолина. В композициите присъства и флейта.
Обаче,нека не се подхлъзваме към мелодичността само. Ритъма на повечето парчета е бърз,енергичен,наситен.
Съвкупността от всичко това превръща Енсиферум в една доста приятна и надъхваща по по-различен начин група.
Тъй като някои казват че не са им харесали толкова,или пък че не ги възприемат добре,трябва да призная,необходимо е да се по прослуша дискографията и да поотлежи.Нищо че музичката не е толкова сложна и тежка,гарантирам че ако и дадете шанс ще се влюбите в някои песни.
Албум,който според мен на всяка цена трябва да прослушате,ако решите да им хвърлите по едно ухо е първият им и едноименен "Ensiferum"
Като песни,направили ми силно впечатление ще отлича:
-Wanderer (мой фаворит а може би и най-добрата им песен), One more magic potion, Token of time,Tale of revenge,Intro,windrider,iron,sword chant,kaleva-melody,Finnish medley (невероятен cover на народна финландска песен),Little dreamer.

~Д-р АЛУ

Няма коментари: