четвъртък, 1 май 2008 г.

Забележителни личности в музиката - Tricky

Роден на 27ми януари под името Adrian Thaws (Ейдриън Толс), Tricky има забележителен принос към хип-хоп и особено трип-хоп сцената, макар че презира последния таг. В британската музика творчеството му е незаменимо в уникалното си звучене. Характерното за него е дрезгавия, понякога леко хриптящ глас, но това, че напомня за астма не се е отразило в минус за звученето на изпълнителя. Именно така се създава неповторимата атмосфера извираща от песните на Tricky, добре подкрепена от многопластови инструментали, чието звучене варира от мрачно през софт рок до по-близко до хип-хопа. Траковете са разнообразни, но имат и общо помежду си- някои са по-мелодични, други просто имат основен ритъм, който е по-отсечен и отчетлив и не така плавен, но във всички може да се усети магия сякаш от припяването на мантра с искрен, понякога отнесен текст.
Често Tricky кани различни певици за подкрепящи женски вокали в песните си, но има колаборации с много други изпълнители- всичките от тях успешни. Сред тях са Massive Attack, Portish, Bjork, Alanis Morrissette, Cyndi Lauper, Paul Oakenfold, Yoko Ono, Eek-a-Mouse, Anthony Kiedis & Flea (ot the Red Hot Chili Peppers) и много други. Освен това е участвал във филма Петият елемент и в музикалния видео клип на Tool - Parabola. Освен това участва в саундтрака на Кралицата на прокълнаните с песента Excess.
Големите успехи за Tricky идват в края на 90те и това му позволява да основе своя звукозаписна компания - Durban Poison, като в момента оглавява нов проект наречен Brown Punk.
Нов албум под името Knowle West Boy от него се очаква в края на втората половина на тази година. Това ще е осмият му по ред студиен албум.

Discography:
Maxinquaye (1995)
Photobucket

Nearly God (1996)
Photobucket

Pre-Millenium Tension (1996)
Photobucket


Angels With Dirty Faces (1998)
Photobucket

Juxtapose (1999)
Photobucket

Blowback (2001)
Photobucket

A Ruff Guide (2002)
Photobucket

Vulnerable (2003)
Photobucket

Back To Mine (2003)
Photobucket


Mission Accomplished (2008)
малко промоционално от Rolling Stone, но уви, българи, достъпно е само за тези от вас, които в момента са на територията на щатите и имат регистрация в сайта.

Някои от най-успешните му парчета може да намерите с видео клипове в youtube.com
Evolution Revolution Love
Blac Steel
Ponderosa
Makes Me Wanna Die
Broken Homes ( with PJ Harvey)
Overcome
Aftermath
Karmacoma (Massive Attack feat. Tricky)
Hell Is Around The Corner



Моят съвет е да прослушате задълбочено този изпълнител, защото има какво да предложи и като инструментал и като лирики. Трудно ще попаднете на слаба песен- просто са рядкост. Можете да свалите пълната колекция песни тук , но ако ви се свиди място на компютъра, просто изберете случайни парчета от различните албуми и си пробвайте късмета.

Приятни дни на всички читатели
и до писания

Blaze~

Няма коментари: