вторник, 13 май 2008 г.

Hevein - Sound over matter




На кратко,Heiven са финландска симфонична траш метал група от Хелзинки,състояща се от 6 члена. Тяхния стил е нещото,което ме накара веднага да им обърна внимание. Странна комбинация,не мислите ли? Не всеки ден можем да чуем здрав метал с доволно крещящ вокал,примесен с красивите извивки на мелодията на цигулката и ниските тонове на челото,наместа окрасен с приятно мелодично пеене. Още един интересен факт е че зад челото не е кой да е,а бившия 4-ти член от квартета Апокалиптика.
Нека обаче се концентрираме над албума,който искам да ви представя,а именно "Sound over matter". Второто студийно творение на финландците е от онези,които те карат да се поклащаш ритмично на стола като идиот с доволна отнесена физиономия и течаща лига от остата,опиянен от леката еуфория че си намерил нещо страхотно за слушане.
Като се заслушах повечко в композицията на песните ми просветна- Ето на,хоратата са си го измислили много добре. Изпълнението на китарата само по себе си,макар и доста прилично,не предоставя нито един риф,който до сега да не сме чували. От изтърканото звучение на стотиците еднотипни и шаблонни метал групи ги спасява обаче именно цигулката,която явно поема ролята на липсващата 2-рата китара с по-водеща роля,оставяйки 1-вата соло китара по-скоро да създава фона. По-ниските и тежки моменти се поемат от челото,както и някои от страничните мелодии. Басът,както при много други колеги от жанра,леко се губи в общото звучение. Изпълнението на барабаните е доста сносно,придава подходящ ритъм,но отново е леко приглушено на места. Имам чувството че са успяли да създадат много добър баланс,така че никой инструмент да не се откроява повече от другите и всички се допълват взаимно. Към вокала нямам никакви забележки,много добро изпълнение.
Няма да ви препоръчам нито една песен от албума. Чуйте го целия. Малко са тези,за които мога да кажа че от край до край си заслужават,но този е от тях. Парчетата не са еднотипни,някой са с по-бързо темпо,други са по-бавни. Някой - по-агресивни,други по-мелодични. Предпоследната песен е един прекрасен инструментал (new hope) ,който леко се откроява на фона на останалите,а Last drop of innocence с която завършва е размазваща.

~Д-р АЛУ

2 коментара:

Blaze~ каза...

колега :) всичко това е чудесно, но пак забравяме топ песните за седмицата. май пак ще ги правим за дв е направо. + имам няколко предложения, които искам да обсъдим.

Д-р АЛУ каза...

Права сте,колежке.Утре ще се разберем и ще пуснем за 2 седмици,че ми изкочи от вниманието. А за предложенията,ако се засечем на даскало,ако не,направо пиши в скайп,като се засечем.