петък, 23 май 2008 г.

Новия албум на Metallica



Това сигурно е вече 4 или 5 голяма метъл група,която издава точно 9-тия си студиен албум тази година. Обаче това ще първата продукция на тези титани в жанра с новия си басист Robert Trujillo ,както и първата им съвместна работа с продуцента Rick Rubin. Албума се очаква да излезе някаде към средата на септември,като е заявено че в него ще присъстват 10 парчета,от общо 11 записани. Интересното е че Кърк от групата заяви че са записали към 16-17,което противоречи с оригиналната информация.
До колкото се вижда от различни изявления и коментари на музикантите,новите песни ще са с голяма продължителност,от порядъка на 6-7 минути всяка. В интервю за ultimate-guitar.com Ларс описва новите им неща като близки по звучение на Fade to black,с чисти рифове като One,мелодични отсвирвания и много и дълги сола. По подразбиране можем да заключим,че се опитват да компенсират за това,което липсваше в St. Anger,където песните бяха посредствени и изцяло лишени от сола.
Като цяло,аз,както и много други почитатели на бандата,гледам доста скептично към бъдещата продукция. Точно както при St. Anger,те обявиха че това им е голямото завръщане,че са вложили много чувства и т.н. но имам странното предчувствие,че повечето въобще няма да са доволни от резултатите. Тези легенди в метъл музиката не отскоро се превърнаха в каращи по между си егоцентрици,ламтящи за пари и слава,а годините им на силна и отнемаща дъха музика отдавна останаха зад гърба им.
Мисля,че почти няма такъв,който да не е чувал за скандала с Напстър и за голямата излагация,която направиха там. Бандата жестоко заклеймяваше мп3-ките и свободното разпространение на музика,нахално показаха среден пръст на феновете си,опиянени от жаждата за финансова облага и мегаломания. Сега обаче,като видяха накъде подухва вятъра,като леки жени,обърнаха листото и подобно на Radiohead И Nine inch nails възнамеряват да пуснат новия си албум в интернет пространството,свободен за безплатно сваляне "като ще оставят феновете сами да преценят,колко да платят". Казано точно от тази група,звучи като лицемерна шега. Но пък фактите са си факти - Radiohead и NIN отбелязаха страхотни успехи и нарастване на популярността,след добре разсъдения маркетингов ход.

Какво ще видим в новия албум? Дали ще видим силен възход и яростно завръщане на сцената на едни от най-големите или пък жалкото пропадане до дълбините на популизма и материалното? Въпреки разигралите се спекулации за пускане на демота от новия албум,изтичане на песни и т.н. с абсолютна сигурност и без капка съмнение ще можем да се уверим чак когато албума излезе черно на бяло. А до тогава ще чакаме.

~Д-р АЛУ

Няма коментари: